Klantenservice Over ons

Potten & pannen

onze kookblog
tel : 030 23 11 300

Van Rijst tot Rijstpapier: Zo maak je verse loempiavellen

Van Rijst tot Rijstpapier: Zo maak je verse loempiavellen

woensdag 23 januari 2013 2 reacties
Geplaatst in Azië, Recepten door Ward

Dat rijst in Azië het hoofdbestanddeel van de dagelijkse maaltijd is is al snel duidelijk. Dat je rijst kan koken, stomen en bakken weten we in Nederland wel. Maar hoe maak je van rijst rijstpapier voor de loempia?

image

Overal in Azië zie je prachtige groene rijstvelden, zoals deze hierboven in Laos. In Vietnam leerde ik het productieproces van rijstpapier in een kookschool in Hoi An en dit is erg leuk en haalbaar om zelf thuis te proberen!

Rijstpapier is wat een Vietnamese loempia bij elkaar houdt. Het wordt gemaakt van witte rijst, maar gebruik geen Basmatirijst, plakrijst of rijstbloem.

Laat 200 gram rijst zeker 7 uur weken. Was hem vervolgens drie keer goed, waarbij je het water iedere keer ververst.
Meng nu de rijst met 500 ml water en een snufje zout. Doe dit mengsel in een blender of keukenmachine en maal het 7 minuten lang. Laat het daarna een uur rusten.

image

Dit geeft je mooi de tijd om een stoomopstelling te bouwen. Neem een kookpan en vul deze voor de helft met water. Span een katoenen doek over een kookpan met een hittebestendig elastiek. Laat hierbij een gat open om water bij te kunnen vullen. Breng nu het water aan de kook.

Zorg voor een stokje om het vel op te kunnen tillen. Een bamboe stokje is lekker authentiek, maar een kebabspies mag ook.

image

Schep met een soeplepel beslag op de doek en draai het met de onderkant van de lepel tot een mooie cirkel. Stoom de pannenkoek een minuut en schuif dan voorzichtig het natgemaakte stokje eronder. Til het papier op en leeg hem met de natte onderkant boven op een bord.

image

Tip: als je meerdere vellen achter elkaar maakt kan je ze stapelen door bladen ijsbergsla ertussen te leggen.

image

Rijstpapier klaar? Dan kan je beginnen met het vullen van je verse Vietnamese loempia’s!

Je kan je rijstpapier ook kant-en-klaar bij de Toko kopen. Deze moet je nog wel voor gebruik even nat maken.


Over Ward

Ward werkt sinds 2006 bij Potten & Pannen, experimenteert veel en studeert Bioinformatica. Lees meer over Ward.
Geplaatst in Azië, Recepten door Ward

2 Reacties op Van Rijst tot Rijstpapier: Zo maak je verse loempiavellen

  1. Reactie door Josmar geplaatst op zaterdag 26 januari 2013

    Wel veel werk voor een rijst vel. En plakken ze niet heel erg?

    • Reactie door Ward geplaatst op zondag 27 januari 2013

      Ja, best wat werk. Maar als je de opstelling eenmaal hebt valt dat ook wel weer mee. Je kan ze natuurlijk ook kant-en-klaar bij de toko kopen. Of dat in smaak veel scheelt durf ik niet te zeggen, maar ik denk dat verse wat zachter zullen zijn.
      En ja, het plakt flink! Daarom natte kant boven en voorzichtig loshalen van het bord, maar het is wel goed te doen. En stapelen dus alleen met iets ertussen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het is prettig winkelen bij Potten & Pannen

 Le Creuset Demeyere Wüsthof   Magimix    Bamix

Refine your query below

(or continue typing in the searchbox above):

products

Search by price