Klantenservice Over ons

Potten & pannen

onze kookblog
tel : 030 23 11 300

Thermolon of Teflon? Feiten en fabels rond de anti-aanbaklaag

Thermolon of Teflon? Feiten en fabels rond de anti-aanbaklaag

donderdag 8 januari 2009 34 reacties
Geplaatst in Kooktips, Pannen door Marieke

Nederlanders zijn dol op pannen met een anti-aanbaklaag. Je zet de pan op het vuur, kiepert er wat olie in en bakken maar. Nooit gedoe met plakkende piepers of roerei als je eigenlijk een omelet wilde: succes verzekerd voor de haastige thuiskok. Alleen jammer dat die laag steeds kapot gaat.

Kwaliteits Messen
In werkelijkheid heeft een aardappel dat plakken (‘aanzetten’ klinkt beter) nodig om een lekker bruin en krokant jasje te kunnen krijgen. De antiaanbaklaag, die doorgaans is gemaakt van Teflon, voorkomt dat aanzetten en zorgt dat het voedsel door de pan glijdt.

Omdat mooi bruin bakken in Teflon dus eigenlijk niet goed mogelijk is, is het gevolg dat de thuiskoker, die nooit veel over de antiaanbaklaag geleerd heeft, de vlam onder de pan opschroeft om het gewenste effect te bereiken. Het resultaat is niet een egale gouden korst maar donkerbruine vlekken op het eten, en een pan die weer een stapje dichterbij de pannenhemel is. ‘Wat?’ vraagt u, ‘maar de laag gaat toch stuk door keukengereedschap van metaal te gebruiken?’ Inderdaad houdt de teflonlaag niet van messen, vorken en ander stalen kookgerei, maar een evenzogrote boosdoener is de hoge temperatuur. Tijd voor een beetje theorie.

 

Teflon is een plasticsoort waarvan het smeltpunt op 327 graden Celsius ligt. Daarnaast veranderd de structuur van het materiaal al vanaf 150 graden, waardoor de laag broos wordt. De binnenkant van een hete bakpan bereikt al gauw een temperatuur van rond de 300 graden. Een pan met Teflon wordt dus al gauw te heet, met het gevolg dat de laag beschadigd raakt. Ook wanneer je netjes met een pollepel van hout of kunststof aan het werk bent, komt de pan op deze manier onherroepelijk voortijdig aan zijn einde. Om dit te voorkomen heb je twee keuzes: óf je laat de anti-aanbaklaag voortaan voor wat hij is en je schaft een pan aan zónder laag, óf je gebruikt de pan zoals het hoort en accepteert dat je biefstuk niet mooi bruin zal worden.

 

Teflon en de gezondheid

Tegenwoordig vragen steeds meer mensen om een pan zonder anti-aanbaklaag omdat losse stukjes Teflon kankerverwekkend zouden zijn. Nu is de schadelijkheid van vaste stukjes Teflon tot op heden niet aangetoond. Deze flinters plastic komen zonder ziekten te veroorzaken weer naar buiten.

 

Wél wordt de productie van de meest gebruikte plaklaag voor Teflon, perfluoroctaanzuur (PFOA), vanaf 2015 verboden. Alleen is dit niet om een risico voor de gezondheid, dat is nooit hard aangetoond, maar vanwege de vele gifstoffen die vrijkomen bij het productieproces ervan.

 

Alternatieven

Als alternatief is door enkele pannenfabrikanten een pan met een nieuwe soort anti-aanbaklaag, Thermolon, op de markt gebracht. Dit product heeft dezelfde werking als Teflon maar is geheel vrij van PFOA. Bovendien begint Thermolon pas te smelten bij 450 graden Celsius, wat de pan stukken duurzamer maakt dan de oude teflonpan.

Een Belgische pannenfabrikant heeft een zeer degelijke aluminiumpan met een coating van Thermolon op de markt gebracht onder de naam Green Pan. Het groene van deze pan zou hem zitten in de milieuvriendelijke productie. In ieder geval kan de pan meer hitte verdragen (al kán hij nog steeds kapot) en komen er geen giftige dampen vrij bij het gebruik.

 

Conclusie

Hoewel pannen met een teflonlaag bij juist gebruik goede en veilige pannen zijn, verdient het nieuwe Thermolon vanwege zijn duurzaamheid en niet-giftige bestanddelen de voorkeur.
Voor producten die een bruine krokante korst moeten krijgen adviseren we altijd een pan zonder anti-aanbaklaag, maar voor tere producten zoals vis en dunne flensjes is de pan mét laag zeer geschikt. Bij Potten en Pannen gaat de keuze hierbij uit naar de pannen van Green Pan. Een stevige, goed geleidende pan van met een antiaanbaklaag van de toekomst.

Geplaatst in Kooktips, Pannen door Marieke

34 Reacties op Thermolon of Teflon? Feiten en fabels rond de anti-aanbaklaag

 1. Reactie door Sanne geplaatst op maandag 13 juli 2009

  Hallo. Inderdaad, ik ben sinds kort ook de gelukkige bezitster van de Green-Pan. Geen goedkope aanschaf dat is waar, maar ten volle tevreden met wat het te bieden heeft.

  Alleen mijn vraag is: Als de pan t

 2. Reactie door Josmar Lub geplaatst op woensdag 15 juli 2009

  Hee Sanne,

  Bedankt voor je vraag op ons Kookblog. En fijn dat je blij bent met je aanschaf!
  Bij flinke verhitting van vet in de pan kan er inderdaad vrij hardnekkig aanslag onstaan aan de binnenkant. Zoals Anna hierboven ook aangeeft is even opzetten met een afwassopje erin een goede optie. Mocht dat niet helpen kan je ook wat Vim gebruiken met een borstel of een doekje.
  De harde groene schuursponsjes zijn niet echt aan te raden. Daarmee loop je toch wel een risico op beschadiging.

  Hopelijk kan je hiermee verder!

  Vriendelijke groet,
  Josmar

  Potten & Pannen

 3. Reactie door Anna geplaatst op woensdag 15 juli 2009

  Een paar weken geleden koos ik voor een Green (koeken-) pan en 't was een heel goede keuze.
  Dat gaat wel heel goed, vooral eieren met ham of bacon eronder. En ook 't onderhoud is voortreffelijk . Je moet 't wel heel bont maken , wil je de pan erg bevuilen .

  Zet 'm even met wat water met een druppeltje afwasmiddel aan de kant en men kan de pan even later afwassen met een afwasborsteltje, geen kracht of schuursponsen en schuurmiddelen nodig.

  Prima pan, uit deze nog betere kookwinkel, waar ik heel blij mee ben!
  Mijn complimenten voor alle zorgen!!!

 4. Reactie door Arianne geplaatst op vrijdag 7 augustus 2009

  Ik ben vijf van de zeven dagen een haastige thuiskok, want baan en kleine kinderen. Bovendien ben ik nu denk ik aan de zevende teflon pan bezig die ook al weer beschadigd is. Dus die green pan klinkt erg aantrekkelijk.
  Maar uh, begrijp ik nou goed dat hij niet in de vaatwasser mag? Dat zou de pret wel erg bederven.

 5. Reactie door Esther geplaatst op dinsdag 11 augustus 2009

  Hallo,

  Ik overweeg een green pan aan te schaffen (de wok), maar vraag me af of het handvat heet wordt bij het gebruik, of dat deze met blote handen vast te pakken is.

  Vriendelijke groet, Esther

 6. Reactie door Ward (Potten & Pannen) geplaatst op zaterdag 15 augustus 2009

  Beste Esther,

  We hebben de GreenPan Wok en de andere pannen zelf in gebruik en de handvatten blijven prima met de blote hand aan te pakken. Doordat het handvat aan de pan is vastgeklonken, bij de pan heel open is en daarnaast ook nog eens hol is wordt er weinig warmte doorgegeven aan de steel.

  Vriendelijke groet,
  Ward – Potten & Pannen

 7. Reactie door Bas geplaatst op dinsdag 8 september 2009

  Mooie pan, ziet er goed uit, lijkt op kwaliteit, maar waarom zit er maar 2 jaar garantie op?
  Een simpele koekepan met anti-aanbaklaag van de Ikea (diam. 32cm) van

 8. Reactie door Ward (Potten & Pannen) geplaatst op donderdag 10 september 2009

  Beste Bas,

  Goede vraag. Waarom dit precies is is ons niet duidelijk, dit wisselt sterk per leverancier.
  Wel moet gezegd worden dat garantie op een anti-aanbakpan eigenlijk veelal een soort schijnzekerheid is. Het is altijd een beperkte garantie tegen productiefouten. Wanneer de anti-aanbaklaag dus aan de bovenkant los gaat laten bijvoorbeeld.

  Uitgezonderd is altijd het ontstaan van schade door misbruik. Bijna elke anti-aanbaklaag slijt door misbruik. Zoals hierboven ook vermeld kunnen deze lagen gewoon niet tegen hoge temperaturen. Hierdoor wordt de laag bros. Dit staat natuurlijk in de gebruiksaanwijzing, maar bijna iedereen wil t

 9. Reactie door Norbert geplaatst op zaterdag 23 januari 2010

  Mijn echtgenote heeft een eitje gebakken zonder ook maar iets van olie en nu kan ik de pan wel weggooien? Het bruine aanbaksel is niet weg te krijgen, ook niet met een kooksopje met afwasmiddel en een houten lepel…. what to do??

 10. Reactie door Ward (Potten & Pannen) geplaatst op zaterdag 23 januari 2010

  Beste Norbert,

  Helemaal zonder vetstof zou ik de pan inderdaad niet gebruiken. Maar waarschijnlijk is er niets mis met de pan. De laag kan prima tegen de situatie die je hierboven beschrijft, maar het aangekoekte vet is waarschijnlijk moeilijk te verwijderen.

  Probeer het eens met een licht schuurmiddel, zoals VIM, en een zacht doekje. De laag is bestand tegen zo'n licht schuurmiddel en hiermee zou je hem weer gewoon grijs moeten kunnen krijgen. Gebruik echter geen schuurspons of soda.
  Kom gerust even langs in de winkel, dan kijken we er even naar hoe hij er voor staat!

  Vriendelijke groet,

  Ward
  Potten & Pannen

 11. Reactie door steenwinkel geplaatst op zaterdag 23 januari 2010

  Ik lees dat de pan gemaakt is van aluminium, dit is toch ook niet goed voor je gezondheid.
  Aluminium is toch kankerverwekkend.

  Vr. gr. mevrouw Steenwinkel

 12. Reactie door Ward (Potten & Pannen) geplaatst op zaterdag 23 januari 2010

  Beste Mevrouw Steenwinkel,

  Een goede vraag, we horen inderdaad vaker klanten die bezorgd zijn over het gebruik van aluminium. Er is echter nooit een verband tussen aluminium en ziektes als kanker of alzheimer aangetoond.

  Ook gaat het hier niet om blank aluminium pannen, maar is deze volledig gecoat. Het eten komt dus niet in aanraking met onbehandeld aluminium.

  Daarnaast is de hoeveelheid aluminium die u binnen zou krijgen uit uw pan, stel dat deze gewoon blank aluminium zou zijn, zo marginaal vergeleken met de hoeveelheid die u binnenkrijgt bij via uw voedsel (aardappelen, spinazie, thee) en via de lucht die u in ademt dat het gebruik van deze pannen geen risico vormt voor de gezondheid.

  Wij zien dus geen enkel risico in het gebruik van aluminium pannen, zeker niet wanneer deze behandeld zijn. Mocht u zich hier toch niet fijn bij voelen kunt u waarschijnlijk het beste kiezen voor een blank roestvrij stalen pan, dus zonder anti-aanbaklaag.

  Met vriendelijke groet,

  Ward
  Potten & Pannen

 13. Reactie door els versantvoort geplaatst op zaterdag 20 maart 2010

  Goedenavond,

  Afgelopen woensdag heb ik de Greenpan ontvangen,wat een fijne pan. Onvoorstelbaar fijn om in te bakken en heel gemakkelijk om schoon te maken.
  De wok zal zeker volgen.

  Met vriendelijke groeten,
  Els Versantvoort.

 14. Reactie door Toos geplaatst op woensdag 24 maart 2010

  Gisteren heb ik een Green steelpan gekocht, om griesmeel of havermout pap in te maken, omdat ik het in de magnetron niet zo goed gaar wordt. het gaat erg goed in die pan, blijf wel roeren met zo'n sileconen garde, maar als ik de griesmeel uitgiet op een bord dan loopt alles langs de pan, dus ik hoop dat er een soort van melkkoker met schenktuit komt , in verschillende groottes.

  voor de rest ben ik erg blij met mijn pan. Ik kook op inductie,dus daarom heb ik deze pan aangeschaft.
  De handgreep wordt niet heet, zelfs niet warm, en dat is een enorm pluspunt.

  Groetjes van een h

 15. Reactie door Cees van den Aardweg geplaatst op dinsdag 15 juni 2010

  In de beschrijving wordt gesteld dat Thermolon pas gaat smelten bij 450 graden terwijl er ook wordt gesteld Teflon is een plasticsoort waarvan het smeltpunt op 327 graden Celsius ligt. Een normale gasvlam bereikt met gemak het dubbele.
  Het dubbele van 327 = 654 (de hitte van een gasvlam)
  Kan iemand mij uitleggen waarom Termolon veilig is als het smetpunt 450 graden is, dus ver onder de 654 graden welke bereikt kunnen worden?

 16. Reactie door Ward (Potten & Pannen) geplaatst op maandag 13 september 2010

  Beste Cees,

  Je hebt gelijk dat het verkeerd verwoord is in het artikel. De verklaring ligt erin dat de gasvlam wel met gemak het dubbele bereikt, maar de binnenkant van de pan niet. Hier de reactie van mijn collega Eveline:

  "De vlam kan wel die temperaturen wel bereiken, maar je verliest enorm veel warmte tussen de vlam en de binnenkant van de pan. We hebben het hier eens getest met die digitale laserthermometer in een Calphalon pan, zelfs na een half uur op vol vuur werd het in de pan niet warmer dan 300 graden. Dat is dus voor Teflon wel te warm, maar voor thermolon nog niet.
  Daarbij geldt dat die ruim 300 graden voor teflon het punt is dat het vloeibaar wordt, maar tussen 150 en 300 graden verandert de structuur al dusdanig dat je gereedschap de laag wel makkelijker beschadigd."

  Ik ga het nu in het artikel aanpassen. Hartelijk bedankt voor uw oplettendheid!

 17. Reactie door Hans Meeuwsen geplaatst op zaterdag 4 december 2010

  28 cm pan gekocht en tot nu toe helemaal Toppie
  Ik heb al voor een vermogen aan Teflonpannen gekocht en weggegooid

 18. Reactie door Jan Vangansbeke geplaatst op zaterdag 19 maart 2011

  Wij hebben een tijd geleden een GreenPan gekocht, en waren daar tot voor kort erg tevreden over.
  Maar sinds enkele weken lijkt alles aan te bakken (bv. ei, kipfilets), ook al wordt het gasvuur niet hoog gezet. Hoe komt dat en hoe kunnen we daar iets aan verhelpen?

  Vriendelijke groet

  Jan Vangansbeke

  Reactie: Wat het beste werkt voor deze pannen is de binnenkant schoon te maken met een doek met Vim/CIF hiermee kunt u de pan geheel schoon krijgen.

 19. Reactie door remi geplaatst op woensdag 4 mei 2011

  Ik heb een paar weken geleden een greenpan wok gekocht. Op zicht een hele goede pan, maar aan de onderkant begint hij vies te worden. er zitten vlekken op, en brandplekjes. Dit krijg ik met afwassen er niet af. Ik heb eerder een wok gekocht, en door de jaren heen is ook de onderkant helemaal zwart geworden. Met het gevolg dat ik hem niet meer schoon kreeg en weg moest gooien. Is dit ook bij een greenpan het geval, en moet ik deze ook na een paar jaar weg gooien? Dit vind ik best jammer voor zo n dure wok. Of is er een tip om deze wok aan de onderkant weer mooi schoon te krijgen?

 20. Reactie door Ward geplaatst op zaterdag 7 mei 2011

  @remi: Je hoeft de GreenPan zeker niet na een jaar weg te gooien. Net als bij de binnenkant kan inderdaad vet aan de buitenkant zich ophopen en inbranden. Als je dit niet meer weg krijgt met gewoon afwassen kan je het het beste proberen met wat VIM en een doekje. Bij hardnekkig vuil eventueel een schuursponsje, maar dan wel alleen aan de buitenkant.
  Mocht het daarmee nog niet lukken, kom er dan even mee langs. Dan kijken we er even naar.

 21. Reactie door Philip Geoney geplaatst op zaterdag 7 mei 2011

  Koken op puur metaal kan altijd heel goed zonder aanbakken. Gewoon een kwestie van de juiste kooktechnieken. Iedere echte chef de cuisine weet dat. Anti aanbaklagen zijn dus voor mensen die niet echt kunnen koken.

 22. Reactie door remi geplaatst op zaterdag 7 mei 2011

  Bedankt voor de reactie, maar beschadig je dan niet de onderkant van je pan ermee? daar komen toch ook krasjes op? ik heb het erover dat het inbrand aan de onderkant van mijn pan, de achterkant van mijn pand dus. (waar het vuur komt)

 23. Reactie door Paulien geplaatst op vrijdag 19 augustus 2011

  Ik heb wat commentaren en suggesties over de green pan gelezen. Is er ook een pan met thermolon die geschikt is voor gebruik met inductie?

 24. Reactie door kunstenberg geplaatst op woensdag 14 september 2011

  Wij hebben enkele weken geleden een greenpan gekocht om pannenkoeken in te bakken. Wij volgen strikt de instructies die ze ons bij de verkoop hadden meegedeeld.De pan wordt enkel afgewassen met een zeer zacht doekje en bij het weg zetten gebruiken we een beschermer (zoals aangeraden door de verkoper). Bovendien wordt de pan afzonderlijk opgeborgen, hij staat dus niet bij de andere pannen.

  Hoewel wij zeer tevreden zijn over de pan. We hebben nog nooit zo'n goede pannenkoeken gehad. Is de pan na slechts 4 keer gebruikt te zijn beschadigd aan de bovenrand. Er zijn twee hele kleine stukjes aan de bovenrand afgebroken. Wij vragen ons af hoe dit kan? Nu durven we pan niet meer te gebruiken uit schrik dat er nog meer stukjes afbreken.

 25. Reactie door Josmar Lub geplaatst op zaterdag 15 oktober 2011

  @Remi: De onderkant van de pan is van metaal en zal je dus niet echt beschadigen. Mag rustig worden schoongemaakt. Begin eerst met VIM en een doekje. En krasjes zijn nog altijd beter dan ingebrand vet.

  @Paulien: De Stockholm serie van Greenpan, en vele andere ook, zijn geschikt voor inductie!

  @Kunstenberg: Bij normaal gebruik horen er geen stukjes van de bovenkant af te gaan. Wat vervelend. Kom graag even langs met de pan of stuur hem naar ons op.

 26. Reactie door Dolf geplaatst op maandag 9 april 2012

  Ik ben happy met de Greenpan, maar mis in bovenstaande reacties 1 tip die iemand mij in een kookwinkel heeft gegeven: Om aanbakken te voorkomen gebruik nooit olijfolie maar wel iedere andere olie (zonnenbloem, mais enz) of boter.

 27. Reactie door Karen Pas geplaatst op donderdag 19 juli 2012

  ‎1. Wat is er milieuvriendelijk aan de Greenpan die van ALUMINIUM wordt gemaakt?
  2. Is de kunststof anti-aanbaklaag niet uit de tijd sinds de introductie van de KERAMISCHE anti-aanbaklaag?

 28. Reactie door Ward geplaatst op zaterdag 21 juli 2012

  Goede vragen, Karen! Ik zal ze proberen te beantwoorden:

  1. Milieuvriendelijkheid is natuurlijk altijd relatief. Het gaat er hier voornamelijk om dat het aanbrengen van een Thermolon-laag minder energie kost dan het aanbrengen van een Teflon-laag in dezelfde pan.
  Maar het aluminium wat ze gebruiken is wel gerecycled. Je kan meer vinden onder ‘GreenPan en het milieu’ op http://www.green-pan.be/nl/missie-14.htm.

  2. Helemaal mee eens, keramische lagen gaan het overnemen van de kunststof lagen. Thermolon is ook een keramische laag en is een goed voorbeeld van deze nieuwere, duurzamere anti-aanbaklagen.

 29. Reactie door Betty geplaatst op vrijdag 3 augustus 2012

  Ik heb een pan van Woll met anti-aanbaklaag. Prima pan maar door het ruwe oppervlak ontstaat op den duur toch een bruine ‘grauwsluier’ die niet goed weg te krijgen is en waardoor de pan minder goed anti-aanbakt.

  Is een gladde keramische coating zoals greenpan beter?

  • Reactie door Ward geplaatst op zaterdag 4 augustus 2012

   Hoi Betty,

   De bruine laag waar je het over hebt, achtergebleven gekarameliseerde eiwitten, kan in elke pan ontstaan. De enige oplossing is dit proberen te voorkomen, of nu oplossen, door hem goed schoon te houden.

   Ik vermoed dat jouw Woll-pan een Teflon-achtige laag heeft. Bij GreenPan zou ik adviseren om het met VIM en een doekje voorzichtig schoon te maken, maar deze nieuwere thermolonlaag is wat harder. Je zou dit ook voorzichtig kunnen proberen, maar ik kan niet garanderen dat de laag daar niet minder van wordt. Een alternatief is een een lichte schuurspons die de laag niet beschadigt, zoals deze Lady Jane schoonmaakspons. En dan met wat sop poetsen.

   Ik hoop dat je er hiermee een beetje uitkomt. Kom anders gerust even ermee langs in de winkel!

 30. Reactie door Guy geplaatst op donderdag 30 augustus 2012

  De pan bakt initieel veel beter dan een Tefal pan maar verliest dit snel.
  Mag die pan nu in de vaatwasser of niet?
  Is het daarom dat ze snel begint aan te bakken?
  Waarom zijn er geen pannen met losse stelen zoals bij Tefal.

  • Reactie door Josmar geplaatst op donderdag 30 augustus 2012

   Hoi Guy,

   De pannen van Greenpan mogen niet in de vaatwasser. Door het sterke ontvetten en licht bijtende vaatwasmiddel kan de pan inderdaad meer aan gaan bakken.
   De pannen kunnen het best schoongemaakt worden met een doek met VIM of CIF. Hiermee kan het eiwit wat in de pan zit (bruine gloed) uitgehaald worden.
   Greenpan Stockholm wordt inderdaad alleen geleverd met vaste stelen.

 31. Reactie door Pauline geplaatst op zondag 4 november 2012

  Goedenavond,

  ik heb geen Greenpan in mijn bezit maar wel een hele serie van Calphalon; ook absoluut anti-aanbak……. Ik ben erg tevreden met deze pannen, maar vraag me nu ook af hoe deze pannen vergelijken met het Teflon, Greenpan en Thermolon ‘ verhaal.’..
  Kunt u hier iets meer over vertellen, ik kook overigens op gas. Met hartelijke dank!

  • Reactie door Josmar geplaatst op donderdag 15 november 2012

   Greenpan is een echte non-stick pan en Calphalon zijn pannen zonder een non-stick. Door de pannen goed te gebruiken lijken ze wel non-stick

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Het is prettig winkelen bij Potten & Pannen

 Le Creuset Demeyere Wüsthof   Magimix    Bamix

Refine your query below

(or continue typing in the searchbox above):

products

Search by price