Klantenservice Over ons

Potten & pannen

onze kookblog
tel : 030 23 11 300

Peking Eend

Peking Eend

vrijdag 7 december 2012 4 reacties
Geplaatst in Azië door Ward

De komende zes maanden zal ik, Ward, niet in onze kookwinkel te vinden zijn. Eindelijk ben ik met mijn vriendin voor zes maanden vertrokken naar Azië, op reis van Beijng tot Jakarta. Maar omdat de Aziatische keuken veel bijzonders te bieden heeft zal ik zo nu en dan hier mijn verslag doen.
image

De eerste stop op onze reis is de Chinese hoofdstad Beijing. China is qua omvang nauwelijks kleiner dan Europa en de Chinese keuken laat zich dus niet eenvoudig samenvatten. Grofweg kan je haar echter wel indelen in de vier windstreken: zoet in het zuiden, zout in het noorden, heet in het oosten* en zuur in het westen.

Beijng ligt in het noorden van China en heeft veel meegekregen van de meer boerse invloeden; beschouwd als niet al te verheffend, maar smakelijk en voedzaam. Kenmerkend zijn de vele granen, voor rijst is in het Noord te weinig water, en vlees geroosterd tot het los van het bot valt. Daarnaast heeft het echter ook, net als nu, een groot deel van de geschiedenis de hoofdstad mogen zijn, wat zorgt voor invloeden vanuit het hele land.

image

Toch is er een gerecht waar je bij Beijing meteen aan denkt: Peking eend. Knapperige eend geroosterd in ovens gestookt op fruitbomenhout. Vaak geserveerd met andere typische noordelijke ingrediënten zoals pannenkoekjes, bosui en gefermenteerde bonenpasta. Vul het pannenkoekje met de eend, wat bosui, reepjes komkommer en vervolgens opbouwen als een burrito.

image

Naar verluid is de Peking eend in onze veelal Cantonese Chinese restaurants in Nederland slechts en slaap aftreksel van het origineel in Beijing. Helaas heb ik voor deze vergelijking te weinig Nederlandse eenden op. De twee maaltijden Peking eend hier waren in ieder geval heerlijk. De foto’s in dit bericht maakte ik in het Quánjùdé Roast Duck Restaurant.

image

In Nederland eet ik trouwens overwegend vegetarisch, maar voor de reis heb ik besloten dat maar even te laten varen. Ten eerste wordt ‘won chīsù’ (ik ben een vegetariër) maar zelden begrepen. En daarnaast ben ik gewoon bang een groot deel van de cultuur te missen.

image

Voor het recept om dit zelf thuis uit te proberen ga ik te raden bij mijn twee favoriete Aziatisch-kookbloggers:
– Marineer je eigen eend met het volledige recept van Kok Robin.
– Of gebruik kant-en-klare eend met het snellere recept van Kattebelletje. Minder charme, maar ook minder werk.

Met dank aan de Lonely Planet voor een deel van de achtergrondinformatie.

* Onderstaande tweet van @Kattebelletje verklaart waarom het spreekwoord spreekt over ‘heet in het oosten’ ondanks dat Sjanghai weinig scherp eten voortbrengt:


Over Ward

Ward werkt sinds 2006 bij Potten & Pannen, experimenteert veel en studeert Bioinformatica. Lees meer over Ward.
Geplaatst in Azië door Ward

4 Reacties op Peking Eend

 1. Reactie door Robin geplaatst op zaterdag 8 december 2012

  Wat superleuk, Ward! Dat je 6 maanden door Azië zult reizen en ook dat je ons op de hoogte gaat houden. Ik ben benieuwd!

 2. Reactie door Dominique Vroom geplaatst op zondag 9 december 2012

  ben gek op reisblogs van bevriende kookfanaten. verslind ook altijd Pats’blog als ze
  weer in haar campertje rondtrekt, kookt, eet en schrijft.

 3. Reactie door kattebelletje geplaatst op dinsdag 11 december 2012

  Ooh een half jaar door Azie trekken, geweldig zeg! Verstandig om even niet vegetarisch te eten, in China is dat vaak erg lastig, ze snappen echt niet waar je het over hebt. Benieuwd wat je allemaal op je bord/ kommetje zult aantreffen. Maar.. de Chinese keuken heet in het Oosten? … ik denk eerder Sichuan en Hunan.. 😉 in Shanghai en zo (oost) is het erg mild allemaal. Laat het weten!

 4. Reactie door Ward geplaatst op donderdag 13 december 2012

  Bedankt voor jullie reactie, dames! Erg leuk.

  @Kattebelletje: toch is dat hoe het spreekwoord schijnt te gaan. “South is sweet, North is salty, East is spicy, and West is sour” (南甜, 北咸, 东辣, 西酸 – nán tián, běi xián, dōng là, xī suān).
  Ik denk dat Sjanghai in het oosten sowieso niet in deze indeling past. En ik heb en hoop eten uit Sichuan geprobeerd, waaronder de Hotspot, en dat valt zeker in de scherpe categorie 🙂
  Gewoon en iets te grove simplificatie voor zo’n groot land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het is prettig winkelen bij Potten & Pannen

 Le Creuset Demeyere Wüsthof   Magimix    Bamix

Refine your query below

(or continue typing in the searchbox above):

products

Search by price