Klantenservice Over ons

Potten & pannen

onze kookblog
tel : 030 23 11 300

Okke schrijft over Kruisbessendag

Okke schrijft over Kruisbessendag

donderdag 29 juli 2010 0 reacties
Geplaatst in Gastbijdragen, Nieuws door Josmar

Het onderstaande verslag komt van kruisbes.nl, de site van Okke die 24 juli kwam koken met kruisbessen.

 

Kruisbessen koken bij Potten & Pannen

 

Okke kookt kruisbessen bij Potten en Pannen in Utrecht

Potten en Pannen is de leukste kookwinkel van Utrecht. Vorig jaar mocht ik er al een keer koken met kweeperen. Op 24 juli 2010 was de kruisbes aan de beurt. Josmar en zijn team hebben meegeholpen om maar liefst 4 verschillende recepten te maken.

 

Het doel van de sessie was om mensen (opnieuw) kennis te laten maken met de kruisbes. Daarnaast heb ik via de kruisbessenprijsvraag ook veel recepten gekregen. Veel van deze recepten waren niet voorzien van een foto. Door in de kookwinkel deze gerechten te maken, kon ik ze meteen mooi fotograferen.

 

De recepten die ik graag wilde maken:

  • Kruisbessenmascarponeijs
  • Tasey van stekelbesyen
  • Kruisbessen brûlée
  • Beiers met eiers, kruisbessenmoes met eiwitschuim
  • Kruisbessenenvelopjes uit de oven

 

Vijf recepten is best veel en aan het laatste recept ben ik dan ook niet toegekomen. Maar de rest allemaal wel.

 

Het grote voordeel van koken in zo’n mooie winkel is dat er medewerkers in staan die weten waar ze het over hebben. Als je dan wil weten welke pan je het beste kunt gebruiken, of in welk apparaat je het beste eiwitschuim kunt kloppen, weten zij je meteen te helpen. Ook kun je beschikken over apparatuur die je thuis niet hebt. Bijvoorbeeld een ijsmachine!

 

Kruisbessenmascarponeijs in ijsmachineOmdat het voor mensen lekker proeven is, en omdat ik nieuwschierig was, begonnen we met het kruisbessenijs. Eerst kruisbessenmoes maken en af laten koelen. Ondertussen het mascarponemengsel met room mengen.
De ijsmachine moet even voorkoelen. Daarna is het simpel: doe beide mengsels in de ijsmachine en er ontstaat een heerlijk fris kruisbessenijs. Mensen vonden het heerlijk ijs!


 

Tasey van stekelbesyen in koekenpan

Tasey van stekelbesyen is een historisch recept. Je suddert eerst in een koekenpan de kruisbessen gaar en voegt dan geklopt ei toe. Er ontstaat zo een dikke omelet. Het resultaat is niet echt bijzonder. Het is eerder interessant dan lekker. Samen met Josmar bedenken meteen een paar verbeteringen: meer suiker en kaneel, suiker en kaneel door de omelet kloppen in plaats van erover strooien, in de oven bakken. Daarmee moet het een stuk lekkerder worden.


 

Kruisbessen brûlee maken met branderMijn favoriet was de kruisbessen brûlee. Halve kruisbessen meng je met kruisbessenjam en limoensap. Er bovenop een mengsel van mascarpone, Griekse yoghurt en limoenschil. Afdekken met basterdsuiker en hup onder de grill. Josmar had nog een mooi alternatief: een gasbrandertje. Handig en spectaculair! In een paar minuten maak je zo een mooie kruisbessen brûlee. Omdat het gerecht nu niet in de oven is geweest hoeft het niet lang af te koelen.


 

Eiwitschuim in keukenmachine

Als laatste het typisch Zeeuwse streekgerecht; beiers met eiers. Een moes van kruisbessen met daarboven op geklopt eiwitschuim. De schuim hebben we geklopt in een keukenmachine en het viel nog niet mee om het goed luchtig te krijgen. Uiteindelijk hebben we toch het eiwitschuim op de kruisbessen gelegd. Ook dit schuim moest onder de grill. Gelukkig wist ik nu hoe het brandertje werkte. Veel sneller klaar!


 

Ondertussen hebben veel mensen geproefd van alle gerechten en van de verse kruisbessen. Vooral het ijs was een groot succes. De meeste kinderen vinden kruisbessen veel te zuur. IJs lusten ze gelukkig allemaal wel. Alle gerechten zijn mooi op de foto gezet. Het was een hele mooie dag. Samen met Josmar en zijn team ruimen we alles nog even op en sluiten we de winkel.

 

Graag wil ik Josmar en zijn team bedanken voor alle hulp bij het koken, en natuurlijk voor de hulp bij het gebruiken van al die mooie keukenapparatuur. We hebben lekker gekookt, veel geproefd en veel mensen laten proeven. Een prachtige dag, zeker voor herhaling vatbaar.

 

Bron: kruisbes.nl

 

Bekijk ook de foto’s in het onderstaande miniverslag op Twitter van de heren van VANDERDONK Fine Chocolates:


Over Josmar

Josmar Lub is de eigenaar van Kookwinkel Potten & Pannen. Hij volgt een kookcursus bij de Librije, maar kookt nog liever met zijn zoontjes. Lees meer over Josmar. Josmar op Google+
Geplaatst in Gastbijdragen, Nieuws door Josmar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Het is prettig winkelen bij Potten & Pannen

 Le Creuset Demeyere Wüsthof   Magimix    Bamix

Refine your query below

(or continue typing in the searchbox above):

products

Search by price