Klantenservice Over ons

Potten & pannen

onze kookblog
tel : 030 23 11 300

Louis van Shizo Catering over de Asperge Proeverij

Louis van Shizo Catering over de Asperge Proeverij

zaterdag 8 mei 2010 3 reacties
Geplaatst in Gastbijdragen, Nieuws door Louis Meisen

Vandaag een gastblog van ‘vriend van de winkel’ Louis Meisen van Shizo Catering. Hij kookte tijdens onze aspergeproeverij speciaal voor onze aspergeproeverij heerlijke aspergerecepten en zette iedereen aan tot zelf koken. Hieronder zijn verslag van een mooie dag.

Asperges proeven in de kookwinkel

Na een geslaagde winter hebben de asperges, ook door de late kou nog in maart, het moeilijk gehad. Limburg was de eerste met de verse Hollandse asperges; en met deze ‘jongens’ hebben we dan ook heerlijk staan kokkerellen de 17e april. Met een heerlijk, door Peek & van Beurden Delicatessen geselecteerd, wijntje was het goed vertoeven in de Potten & Pannen-winkel! Gelukkig zijn de asperges nu ook in Brabant en de Bilt uit de grond en kunnen we weer genieten van het witte goud.


De eerste asperges zijn altijd het lekkerst, maar dan moet je ze wel lekker klaarmaken natuurlijk. Ik merk dat als ik workshops geef, of ergens kom koken, mensen soms enorm opzien tegen het bereiden van een maaltijd. Niet anders is dat met asperges; er zijn wel honderd manieren om ze goed klaar te maken, maar belangrijker is, wat vindt u lekker? Een voorwaarde is dat de basis klopt, maar daarna bent u de chef en kunt u gaan experimenteren. Dat betekent dat u best eens een keer op de spreekwoordelijke plaat mag gaan! Kijk niet teveel naar die mooie foto’s in kookboeken, of de vaak ingewikkelde bereidingen; maak uw eigen recept; als de basis maar klopt komt de smaak vanzelf!


Allereerst is het belangrijk om goede ‘ tools’  te hebben. De 17e heb ik dat ook laten zien. Een goede dubbele aspergeschiller, een lekker mes (bijvoorbeeld van Wüsthof), mengkom en knijptang doen al wonderen. Neem daarnaast een geordende keuken en we kunnen beginnen met koken! De door mij klaargemaakte gerechtjes hadden allemaal 3 kenmerken: simpel, vers en de asperges waren het middelpunt.ShizoCatering aan het decoreren Er is in grote getale geproefd van het asperge ijs met rode peper en ook de rauwe asperges met kervel olie en gestoomde zalm werden met een ‘ wauw’ ontvangen. Daarnaast heb ik laten zien hoe simpel het is een Hollandaise saus te maken en dat je met de vele ‘cress-soorten’, jonge plantjes, een gerecht prachtig kunt pimpen! Allemaal handvatten voor u om uw eigen stijl te creëren. Wellicht dat u er een lekker spekje aan had toegevoegd of het ijs minder pittig had gemaakt? Top, fantastisch en zeker doen!

 

Toch heb ik ook de uitdaging nog terug laten komen. Het ‘sous-vide’ (vacuüm techniek) bereiden van asperges bijvoorbeeld, het gebruik van een electrische stoompan en niet vergeten de ‘kidde’, waar nu eens een keer geen slagroom uit kwam! Leuk was dat al de door mij gebruikte materialen zo in de winkel verkrijgbaar waren, dus iedereen kon meteen thuis aan de slag. ShizoCatering demonstreertSommige materialen zijn inderdaad wat (te) specialistisch wellicht, maar ook simpele materialen kunnen het koken zo veel plezieriger maken! Neem de spuitflesjes, goede messen van Wüsthof, knijp-/serveertang, kernthermometer en microplane raspen; niet duur en zeer nuttig! Voor tips en trucs kunt u trouwens altijd mailen naar louismeisen@gmail.com; de recepten van de 17e gaan zijn inmiddels de deur uit naar de geïnteresseerden en het recept van de rauwe asperges krijgt u hier binnenkort op het Kookblog.

 

Geniet van de verse asperges (en laat de bevroren jongens uit Peru dus maar lekker liggen), en bereid ze naar eigen smaak. Zie ook het klassieke recept van Josmar, heerlijk! Bedenk dat u met het aanschaffen van verse ingrediënten al 1-0 voor staat; dus op naar de slager, vis- en groenteboer!

 

ShizoCateringMet culinaire groet,

 

Louis Meisen
Shizo Catering

louismeisen@gmail.com
www.shizocatering.nl
Twitter: @shizocatering

 

Shizo Catering kookt bij u thuis, in uw keuken en met uw materialen. Een bezoek van Shizo Catering betekent verse ingrediënten en seizoensproducten met passie bereidt, en zorgt dat u daarna zeker ook aan de slag zult gaan. U kunt tevens workshops integreren in uw borrel, diner of feest. Koken is simpel, Shizo laat het u zien!

Geplaatst in Gastbijdragen, Nieuws door Louis Meisen

3 Reacties op Louis van Shizo Catering over de Asperge Proeverij

 1. Reactie door Marjan Allewelt geplaatst op dinsdag 11 mei 2010

  H

 2. Reactie door Louis Meisen (Shizo Catering) geplaatst op dinsdag 11 mei 2010

  Marjan, dank voor je reactie; top! Ik zie je zaterdag, lekker koken bij foodlovers festival en iedereen kan komen proeven!!!
  x

 3. Reactie door Nanne geplaatst op dinsdag 11 mei 2010

  Heerlijk !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Het is prettig winkelen bij Potten & Pannen

 Le Creuset Demeyere Wüsthof   Magimix    Bamix

Refine your query below

(or continue typing in the searchbox above):

products

Search by price