Klantenservice Over ons

Potten & pannen

onze kookblog
tel : 030 23 11 300

Het belang van een schone pan

Het belang van een schone pan

zaterdag 1 mei 2010 9 reacties
Geplaatst in Kooktips, Pannen door Marieke
Schoonmaken Calphalon Pannen

Schone pannen geven langer bakplezier

Vaak wordt onterecht gedacht dat een bakpan het beste alleen met heet water schoongemaakt kan worden. Maar dat komt de kwaliteit van de pan en het bakresultaat meestal niet ten goede. En ook de vaatwasser maakt uw pannen er niet beter op.

 

Roestende pannen

 

Veel mensen hebben van vroeger onthouden dat pannen niet met sop schoongemaakt mogen worden. Dit advies stamt echter uit de tijd dat er veel in pannen van roestend materiaal, zoals plaatstaal en gietijzer, werd gebakken. Die materialen moeten vet gehouden worden om ze tegen roesten te beschermen.


Pannen die niet kunnen roesten, hoeven ook niet vet gehouden te worden.
Sterker nog, koper, aluminium en roestvrijstaal moeten juist zo goed mogelijk ontvet worden. Plaatsen waar overgebleven vetresten zitten, raken oververhit. Hierdoor ontstaan temperatuurverschillen in de pan met als gevolg dat het eten gemakkelijk aanbrandt. Het advies luidt dus: bruine plekken op binnen- én buitenkant van de pannen goed verwijderen. De pan blijft dan altijd goed bakken en is een veel langer leven beschoren.

 

Antiaanbaklagen

 

Voor pannen met een antiaanbaklaag is het niet anders. Ingebrande vetplekken aan de buitenkant ruïneren de antiaanbaklaag aan de binnenkant. Schuur de buitenkant dus goed schoon en reinig de binnenkant voorzichtig maar goed met een sopje en een afwasborstel.

 

Schoonmaakadvies per materiaal

 

In welke pan je ook hebt gebakken, zet hem als hij een beetje is afgekoeld altijd in een laagje water. Het meeste vuil spoel je dan al weg.

 

Roestvrijstaal

Bijvoorbeeld de pannen van Demeyere en Le Pentole

 

Roestvrijstalen pannen worden in principe zoveel mogelijk schoongemaakt in een normaal sopje. Schoon schuren kan voor het bakken absoluut geen kwaad, maar veroorzaakt wel krassen op de pan.

Demeyere Roestvrijstalen Pannen

 

Eventuele hardnekkige bruine plekken op mat roestvrijstaal kun je het beste verwijderen met een microvezeldoekje en wat Vim-schuurpoeder. Let dan goed op dat je met de ‘nerf’ mee wrijft, om krassen te voorkomen.

 

Glanzend roestvrijstaal is een stuk gevoeliger. Als de pan aangebrand is, kun je hem eventueel weken met soda. Demeyere verkoopt een reinigingscrème die speciaal gemaakt is voor roestvrijstaal en niet krast.

 

Hard geanodiseerd aluminium

Bijvoorbeeld de pannen van Calphalon

 

Calphalon Hard-geanodiseerde PannenDit materiaal is heel hard en kan dus tegen een stootje. Reinigen gaat met een harde schuurspons en met Vim. Het enige waar aluminium niet tegen bestand is, is soda. Zet deze pannen dus ook nooit in de afwasmachine.

 

Gewoon aluminium

Bijvoorbeeld de pannen van Pentole Agnelli

Pentole Agnelli Aluminium Pannen

 

Gewoon aluminium is vrij zacht. Maak het bij voorkeur schoon in een sopje met een afwasborstel. Ook hier geldt weer: nooit schoonmaken met soda.

 

Koper

Bijvoorbeeld de pannen van Mauviel

 

Mauviel Koperen PannenKoper oxideert snel, dus wie zijn pannen mooi wil houden moet veel poetsen. Heb je daar geen zin in, dan is dat niet erg. De oxidatie (de pan wordt groen) heeft geen invloed op het bakken. De binnenkant van koperen pannen is tegenwoordig bijna altijd van roestvrijstaal. Hiervoor gelden dezelfde voorschriften als hierboven zijn beschreven.

 

Geëmailleerd materiaal

Creuset Geëmailleerd Gietijzeren Pannen

Bijvoorbeeld de pannen van Le Creuset

 

Emaille is een glaslaagje en voorzichtigheid is dus geboden. Maak ook deze pannen het liefst schoon in een gewoon sopje. Eventuele lichtbruine plekken worden veroorzaakt door aangezet eiwit. Ze zijn gemakkelijk te verwijderen met wat azijn of citroensap. Hierdoor wordt ook kalkaanslag voorkomen.

 

Onbehandeld plaatstaal en ruw gietijzer

 

Deze pannen kunnen roesten. Veeg vuil vet zo veel mogelijk weg met keukenpapier. Het is belangrijk dat deze pannen vettig blijven, maar bij te veel vuil vet kunnen dezelfde problemen met aanbakken ontstaan als bij andere pannen. Het kan geen kwaad deze pannen eens met een sopje te reinigen. Het is wel heel belangrijk om de pan daarna opnieuw in te vetten en in te branden (20 minuten op een laag vuurtje).

 

Wat mag wel en wat mag niet in de afwasmachine?

 

Pannen in de vaatwasserBakpannen houden eigenlijk nooit van de vaatwasser. De soda maakt pannen erg ruw en hierdoor bakken ze minder fijn.

 

Aluminium, gietijzer en plaatstaal mogen NOOIT in de vaatwasser. Deze materialen worden hierdoor ernstig aangetast. Ook koper verdraagt de vaatwasser slecht.

 

Bakpannen van roestvrijstaal kunnen er op zich tegen, maar een handwas is beter. Kookpannen van roestvrijstaal kunnen wel gerust in de vaatwasser, hier hoeft immers niet in gebakken te worden.

 

Conclusie

 

Pannen moeten altijd zo goed mogelijk schoongemaakt worden. De buitenkant wordt vaak vergeten, maar deze is net zo belangrijk als de binnenkant van de pan. Wie poetst wordt beloond: een schone pan is een lang leven beschoren.

Geplaatst in Kooktips, Pannen door Marieke

9 Reacties op Het belang van een schone pan

 1. Reactie door Anna geplaatst op zaterdag 19 maart 2011

  Is er nog iets aan te doen als je een Calphalonpan per ongeluk toch een keer in de vaatwasser hebt gezet?
  Heeft iemand tips om de pan dan toch weer mooi te krijgen?

  Alvast bedankt,
  Anna

 2. Reactie door Ward (Potten & Pannen) geplaatst op zondag 20 maart 2011

  Beste Anna,
  Helaas is de zwarte Calphalon-pan na de vaatwasser niet meer in zijn oude staat terug te krijgen. Hij zou dan opnieuw geanodiseerd moeten worden en dat is praktisch niet te doen.
  Qua bakresultaat zal het niet zo veel uitmaken. Voor het uiterlijk zou je hem met een beetje olie kunnen inwrijven, lijken ze weer wat donkerder.

 3. Reactie door Lizet geplaatst op maandag 29 augustus 2011

  Ik heb een aantal kookpannen waar niet op staat van wat voor materiaal ze zijn gemaakt en ze zijn al behoorlijk oud. Ik heb laatst nog een rvs kookpan gekocht, maar ik zie geen wezenlijk verschil met de andere pannen; hij blinkt meer, maar dat kan ook de nieuwigheid zijn, denk ik dan. De anderen zijn natuurlijk ouder en veel gebruikt.
  Kun je mij zeggen hoe ik dat te weten kan komen?

  Hartelijke groet,
  Lizet

 4. Reactie door Josmar Lub geplaatst op zaterdag 15 oktober 2011

  Hee Lizet,

  Moeilijk te zeggen van een afstandje, het zou RVS kunnen zijn, maar ook blank aluminium bijvoorbeeld. Kom er even mee langs, dan kunnen we je wel verder helpen!

 5. Reactie door Rena Godefroy geplaatst op donderdag 20 december 2012

  vraagje ik heb een Tefal snelkookpan die elke keer aanbrand
  is het zo dat een keer iets aangebrand het elke keer weer gebeurt ?
  de pan is nog geen half jaar oud en het gebeurden al de eerste keer dat ik erwtensoep
  wie weet er een oplossing van Tefal krijg ik geen antwoord

  • Reactie door Josmar geplaatst op zaterdag 26 januari 2013

   Denk dat hij veel te hoog staat. Als de pan op druk is kan het vuur lager.

 6. Reactie door Rena Godefroy geplaatst op dinsdag 29 januari 2013

  hoi Josmar

  nee dat is het niet …kook al jaren met een snelkookpan en dit gebeurt elke keer met mijn nieuwen pan …en elke keer op de zelfde plek ??

 7. Reactie door Sandra geplaatst op woensdag 20 maart 2013

  Mijn Le Crueset braadpan heeft roest op de bodem aan de binnenkant, tenminste het is bruin en het gaat er niet af. Ik lees nergens hoe je dit laagje wegkrijgt. Het lijkt mij ook niet zo gezond eerlijk gezegd, want als t roest is en in je eten sporen achterlaat die niet meetbaar zijn of je niet proeft, is dat niet echt lekker natuurlijk.

  • Reactie door Josmar geplaatst op zaterdag 30 maart 2013

   Gaat het er ook niet uit met een doekje met een beetje vim of jif?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het is prettig winkelen bij Potten & Pannen

 Le Creuset Demeyere Wüsthof   Magimix    Bamix

Refine your query below

(or continue typing in the searchbox above):

products

Search by price