Klantenservice Over ons

Potten & pannen

onze kookblog
tel : 030 23 11 300

De ultieme moederdag verrassing… Madeleines met een parel erin!

De ultieme moederdag verrassing… Madeleines met een parel erin!

zondag 29 april 2012 0 reacties
Geplaatst in Bakken, Kookboeken, Nieuws, Recepten door Patrick

Ook al ontkennen ze het nog wel eens , maar iedere moeder geniet ervan om verwend te worden. Geen betere manier om dit te doen met Frankrijk’s meest geliefde cakeje, maar nu speciaal voor moeder, gevuld met een parel van framboos en citroencrème. Want zeg nou zelf, liefde gaat nog steeds door de maag…

Eerder op de kookblog staat al beschreven hoe madeleines zijn ontstaan, maar voor deze versie doen we er een scheutje fictie bovenop… en wel in de vorm van een parel, symbool van de luxe.

De schelp staat voor geboorte, samen met de parel is dit een mooi cadeau om moederschap, waar moederdag uiteindelijk om gevierd wordt, te vieren.

Het recept komt uit een onlangs verschenen kookboek van Rachel Khoo, ‘Chez Rachel‘. Bekend van de BBC2 serie ‘The little Paris Kitchen’. Uit de stad van de liefde kookt zij in haar minikeuken de leukste Franse gerechten met een verrassende twist.

Wat heb je nodig voor deze moederdag-verrassing:

  • 3 eieren
  • 130 g suiker
  • 200 g tarwebloem
  • 10 g bakpoeder
  • fijngeraspte schil van 1 citroen
  • 20 g honing
  • 60 ml melk
  • 200 g boter, gesmolten en afgekoeld
  • bakje frambozen
  • poedersuiker om te bestrooien
  • madeleine-vorm

Zelf heb ik dit recept aangevuld met een eetlepel vanillepasta.

Voor de citroencrème heb je nodig:

  • fijngeraspte schil en sap van 1 citroen
  • snufje zout
  • 40 g suiker
  • 45 g boter
  • 2 eidooiers

Ik vind het zelf altijd fijn om vooraf alle ingrediënten al afgewogen en gezeefd klaar te hebben staan. Meng in een kom de bloem, bakpoeder en de schil van een citroen. Pak een andere kom en meng daarin de honing, de melk en de afgekoelde boter (eventueel met de vanillepasta). Klop de eieren dan tot een lichte schuimige massa. Voeg de honing/boter mengsel toe. Schep er vervolgens de bloem in twee delen door. Dek dan de kom af en zet hem in de koelkast. Zelf heb ik dat een uur gedaan, maar het mooiste is wat langer.

De citroencrème is het lastigste gedeelte van dit recept. Doe alle ingrediënten voor de crème, behalve de eidooiers in een kleine pan met een goed geleidende bodem. Haal de pan van het vuur als de suiker en de boter gesmolten is. Klop de eidooiers in een kom los en voeg deze toe in de pan en klop met een garde krachtig. Zet de pan weer op een laag vuur, tot de crème dik wordt. Stop niet met kloppen anders stollen de eidooiers. Als de crème dik wordt en er kleine belletjes aan de rand komen, is het tijd om de pan van het vuur te halen. Schenk het mengsel door een zeef en dek dat af met plasticfolie. Het mengsel moet dan in de koelkast, kan voor een uur, maar ook hierbij is het mooiste om dit wat langer te doen.

Nu het bakgedeelte. De oven moet op 190 graden voorverwarmd zijn. Beboter de vorm en bestrooi deze licht met bloem. Doe in elke holte een volle eetlepel beslag en druk daar en framboos diep in. De bakplaat kan dan voor 5 minuten de oven in. Zet dan de oven uit maar laat de plaat er nog 1 minuut inzitten. Laat de madeleines op een taartrooster afkoelen. In de tussentijd kun je de bakplaat weer vullen voor de tweede lichting. Bak deze op dezelfde manier.

Doe de citroencrème in een spuitzak en vul elke framboos met een klein beetje crème. Nu nog alleen de madeleines vlak voor het serveren met poedersuiker bestooien en klaar is je verrassing!

Fijne moederdag!

Moederdag tip: Het onlangs verschenen kookboek van Rachal Khoo ‘Chez Rachel‘ is een enorm leuk moederdag-cadeau als je geen tijd hebt om de madeleines zelf te maken. Bekijk nog meer moederdagtips van Eveline.

Bron: Chez Rachel, Rachel Khoo, Kosmos Uitgervers, pagina 88.


Over Patrick

Bakken is voor Patrick het favoriete onderdeel van koken en dit doet hij dan ook regelmatig in de winkel. Lees meer over Patrick.
Geplaatst in Bakken, Kookboeken, Nieuws, Recepten door Patrick

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Het is prettig winkelen bij Potten & Pannen

 Le Creuset Demeyere Wüsthof   Magimix    Bamix

Refine your query below

(or continue typing in the searchbox above):

products

Search by price