Klantenservice Over ons

Potten & pannen

onze kookblog
tel : 030 23 11 300

De ideale Braadpan

De ideale Braadpan

woensdag 10 december 2008 0 reacties
Geplaatst in Kooktips, Pannen door Josmar

De winter is de ideale tijd om langzaam eten te bereiden. Trek een lekkere soep, braad een mooi stuk wild of maak een lekkere stoofpot.

Le Creuset Braadpan Groot voordeel is dat deze gerechten al van te voren in gang kunnen worden gezet. Ideaal dus voor een gezellige avond met familie of vrienden, omdat u meer tijd kan besteden aan uw gezelschap.

Maar er zijn veel materialen om in te koken, braden en bakken. In ons weblog proberen we u af en toe tips te geven die wij ook al jarenlang in onze winkel geven. Vandaag staat, speciaal voor december, de braadpan centraal!

 

De Braadpan

Altijd is het bij het kiezen van pannen belangrijk te weten welke warmtebron u gebruikt. Voor gas is zo’n beetje elke pan wel geschikt, maar met bijvoorbeeld een inductieplaat bent u wat meer beperkt in uw keuze. Voor inductie moeten pannen namelijk speciaal geschikt, namelijk magnetisch, gemaakt worden.

Ten tweede moet er, bij elke pan, goed gekeken worden naar de geleiding ervan. Hoe beter een pan geleid hoe meer controle u heeft over het eten dat u maakt. Het aanbraden van het eten gaat mooier in een goed geleidend materiaal. Materialen die het snelst geleiden zijn koper en aluminium. Roestvrij staal komt hieronder gevolgd door gietijzer.

Verder is het erg handig als de braadpan voor de oven geschikt is om een gerecht rustig te laten garen of warm te houden.
De pannen van Le Creuset (gietijzer) kunnen tot 190° C in de oven, de pannen van Calphalon (aluminium) en Demeyere (roestvrij staal) kunnen tot elke temperatuur in de oven gebruikt worden.

Een braadpan staat lang op het vuur hierdoor zou er vocht verloren kunnen gaan. Van belang is dat de deksel goed sluit en ervoor zorgt dat het vocht in de pan blijft.
Een zeer speciale braadpan is de Doufeu pan. Dit is de pan met een waterdeksel, een deksel met een uitsparing aan de bovenkant waar koud water in kan. Door het water in de deksel condenseert de waterdamp bovenin de pan, dat het eten bedruipt. Het eten blijft hierdoor sappiger. Deze pannen worden geleverd door Le Creuset.

Voor pannen waarin gebakken wordt raden wij de vaatwasser af.

 

Conclusie

Al met al gaat onze voorkeur bij braadpannen uit naar een pan met een mooie geleiding die geschikt is voor de oven.

Kookt u op gas, een elektrische of keramische kookplaat of op halogeen, dan raden wij een mooie braadpan aan van Calphalon. Deze pannen zijn van hard-geanodiseerd aluminium; een materiaal dat én keihard is, én erg goed geleid. Het grote voordeel is het mooie aanzetten van eten in de pan, waardoor een mooie korst ontstaat en een mooi aanzetsel achterblijft als basis voor soep of saus. Ideaal dus voor het eerst aanbraden van vlees en vervolgens rustig verder garen in de oven of op een laag vuurtje.
Braadpannen van Calphalon…

Kook u echter op inductie, dan gaat onze voorkeur uit naar de authentieke, gietijzeren pannen van Le Creuset. Deze pannen houden lang hun warmte vast en hebben een goed zware, sluitende deksel. Ze kunnen tot 190° C in de oven, wat meer dan genoeg is voor braden en stoven.
De Doufeu-pannen van Le Creuset geven een mooi extra voordeel waarmee maaltijden sappiger blijven.
Braadpannen van Le Creuset…

Mocht u de braadpan erg graag in de vaatwasser doen, wat wij niet direct aanbevelen, dan zijn de braadpannen van Demeyere een goed alternatief. Demeyere is een merk in roestvrij staal dat bekend staat om hun kunst goed geleidende materialen, zoals aluminium of koper, te verwerken in hun bodems.
Braadpannen van Demeyere…


Over Josmar

Josmar Lub is de eigenaar van Kookwinkel Potten & Pannen. Hij volgt een kookcursus bij de Librije, maar kookt nog liever met zijn zoontjes. Lees meer over Josmar. Josmar op Google+
Geplaatst in Kooktips, Pannen door Josmar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Het is prettig winkelen bij Potten & Pannen

 Le Creuset Demeyere Wüsthof   Magimix    Bamix

Refine your query below

(or continue typing in the searchbox above):

products

Search by price