Klantenservice Over ons

Potten & pannen

onze kookblog
tel : 030 23 11 300

Cataplana, Portugese Visstoofpot!

Cataplana, Portugese Visstoofpot!

vrijdag 15 juni 2012 0 reacties
Geplaatst in Nieuws, Recepten door Eveline

Terug van weggeweest bij Potten en Pannen: de Portugese Cataplana! Is het een modieuze koperen handtas….? Nee het is een traditionele visstoofpan, voor een spectaculair effect op tafel!

Een Cataplana is een traditionele Portugese pan, bestaande uit twee bolvormige delen, die samen geklemd worden, waardoor een gesloten geheel ontstaat. Hiermee ontstaat een soort sudderoventje, waarmee op een kleine vuurtje mooie (vis)stoofpotjes gemaakt kunnen worden. Doordat de twee delen met klemmen gesloten wordt wordt de pan goed afgesloten en wordt de bovenkant ook gaar de stoom.

De Cataplana werd oorspronkelijk vooral gebruikt door Portugese vissers, die hierin vooral gerechten met schelp- en schaaldieren en vis klaarmaakten, waarbij ze de Cataplana in een kuil of pot met smeulende kooltjes legden. Natuurlijk leent de Cataplana zich ook uitstekend voor het smoren van vlees en groente.

Traditioneel wordt de Cataplana gemaakt van gehamerd koper met een laagje tin aan de binnenkant. Vanwege zijn vorm en kleur zorgt de Cataplana voor een spectaculaire presentatie aan tafel.

Recept:

  • 1 kg kokkels
  • ½ kg ongepelde garnalen
  • 2 Chorizo worstjes, in ½ cm dik gesneden plakjes
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 2 tomaten, in blokjes
  • 1 flinke ui, in dunne schijfjes
  • 4 teentjes knoflook
  • 250 ml witte wijn
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • 1 klein, gedroogd pepertje
  • ¼ theelepel gerookte paprikapoeder
  • Olijfolie en/of boter om in te bakken

Verwarm de olie en/of boter in de Cataplana op een lage vlam. Bak eerst de chorizo. Als deze begint te kleuren, de ui, paprika en knoflook toevoegen en fruiten tot de ui zacht is. Voeg de wijn toe en breng het geheel aan de kook. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe, roer goed en sluit de Cataplana. Laat het geheel sudderen. Schudt de Cataplana af en toe om de ingrediënten te roeren zonder de Cataplana te hoeven openen. Na ca. 10 min. Zullen de kokkels zich geopend hebben en is het geheel klaar om te serveren.

Serveer met (stok)brood en een groene salade. Lekker met een gekoeld glas Rosé!


Over Eveline

Eveline heeft bij Potten & Pannen van haar hobby haar werk gemaakt. En dat laat ze graag zien. Lees meer over Eveline.
Geplaatst in Nieuws, Recepten door Eveline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Het is prettig winkelen bij Potten & Pannen

 Le Creuset Demeyere Wüsthof   Magimix    Bamix

Refine your query below

(or continue typing in the searchbox above):

products

Search by price