Klantenservice Over ons

Potten & pannen

onze kookblog
tel : 030 23 11 300

Bakken in Hapjespan of Koekenpan

Bakken in Hapjespan of Koekenpan

zaterdag 27 februari 2010 3 reacties
Geplaatst in Kooktips, Pannen door Marieke

De koekenpan is zonder meer de bestverkochte pan van Nederland. In de meeste huishoudens is het de allespan. Vlees, vis en aardappels gaan erin, maar ook de pannenkoeken en zelfs de pastasaus.

 

Koekenpan

De klassieke koekenpan

Helaas gaat de koekenpan na verloop van tijd vaak problemen geven met aanbakken. Dan is het tijd voor een nieuwe, en zo houdt de koekenpan zijn eerste plaats in de verkooptop 10 in stand. En dat is eigenlijk jammer, want wanneer hij op de juiste manier wordt gebruikt gaat hij met gemak jaren mee.

 

What’s in a name?

De koekenpan heet niet voor niets een koekenpan.  Hij is, hoe verrassend eigenlijk, gemaakt voor het bakken van allerhande koeken en eieren.  Door de lage, uitlopende zijkant kan de pannenkoek snel zijn vocht verliezen en dat is precies wat je wil. Bovendien maakt die lage rand dat je er met een spatel gemakkelijk onder kunt komen, wat handig is voor het keren.

 

Sauteerpan

De sauteer- of hapjespan

Sauteerpan

 

Een koekenpan heeft dus eigenlijk heel beperkte gebruiksmogelijkheden. Veel meer kun je met de zogeheten sauteerpan, in de volksmond de hapjespan genoemd. De naam komt van het Franse woord sauter, wat springen betekent. Van Dale definieert het Nederlandse woord sauteren als ‘op een flink vuur snel bruin braden of bakken’.  En dat is nou net wat in deze pan zoveel beter gaat dan in een koekenpan.

 

Rechte wand

 

Een sauteerpan heeft een grote bodem, waarop je veel kwijt kunt, met een halfhoge, loodrechte wand. Die rechte wand heeft meerdere functies.

 

 1. Ten eerste kan de pan door die rechte wand veel beter de warmte vasthouden. De pan kan dus lekker heet worden, wat het bakken van veel producten ten goede komt.
 2.  

  Sauteerpan

  Braden in een goede sauteerpan
 3. Daarnaast is de rechte zijkant heel handig om de zijkant van het vlees dicht te schroeien. En dat is lekker, want hoe sneller de biefstuk dicht zit, des te sappiger is hij van binnen. Hoe anders is dat bij een koekenpan, waarin het veel meer tijd kost om het vlees aan alle kanten een korst te geven.
 4.  

 5. Een derde voordeel van de rechte wand is het feit dat hij het vet in de pan houdt. Eten bakken spettert, dat is bekend. Bij een koekenpan gebeurt er dan het volgende: het spetterende vet komt aan de buitenkant van de pan te zitten, op die plaatsen brandt de vlam in en temperatuurverschillen in de pan en aanbakken zijn het gevolg. De sauteerpan houdt het vet daarentegen grotendeels binnen, waardoor genoemde problemen veel  minder snel optreden.

 

De rechte wand geeft dus voor veel producten een mooier bakresultaat. De uitlopende wand van de koekenpan kan echter voor het bakken van tere producten soms ook juist weer een voordeel zijn. Net als bij de pannenkoeken is het hierbij makkelijk dat u goed met de spatel onder het product kan komen en deze dus makkelijker kan omdraaien.

 

Conclusie

Een koekenpan is voor het bakken van koeken, een sauteerpan voor het bakken van vlees, aardappels, groente enzovoorts:

 

 1. De lage uitlopende wand van de koekenpan zorgt dat vocht en warmte snel uit de pan weg kunnen. De rechte, halfhoge wand van de sauteerpan houdt de hitte juist in de pan. 
 2. De rechte wand van de sauteerpan is handig om de zijkant van veel producten dicht te kunnen schroeien. Hoe sneller het eten dichtgeschroeid is, des te sappiger blijft het vanbinnen.
 3. De lage wand van de koekenpan houdt veel minder vetspetters tegen dat de rechte zijkant van de sauteerpan. Dit veroorzaakt op den duur aanbakken en het sneuvelen van een eventuele antiaanbaklaag.
Geplaatst in Kooktips, Pannen door Marieke

3 Reacties op Bakken in Hapjespan of Koekenpan

 1. Reactie door Rick schoonaard geplaatst op donderdag 18 maart 2010

  Over het snel dicht schroeien van vlees. Het aanzetten van vlees zorgt voor een mooie bruining (maillard reactie) maar absoluut niet dat het eind resultaat sappiger wordt het sappigste resultaat wordt bereikt met een sous-vide bereiding voor een uitgebreide uitleg raad ik het boek : over eten en koken van Harold McGee aan pagina 155 t/m 172 van de eerste druk uit 2004.

  Met vriendelijke groet,
  Rick schoonaard

 2. Reactie door Chantal gruiters geplaatst op dinsdag 20 september 2011

  Gelukkig nou weet ik eindelijk wat een sauteerpan is… Maar nu zit ik met nog een vraag in de serie van pannen die ik heb heeft de sauteerpan geen zwarte antiaanbaklaag maar de binnenkant hetzelfde als de gewone kookpan zeg maar… Wat is hier dan het verschil tussen en is dit beter, slechter of maakt het niet uit???
  Graag zou ik dit mistery nog opgelost zien worden…

 3. Reactie door Josmar Lub geplaatst op zaterdag 15 oktober 2011

  Beste Chantal,

  Een sauteerpan zonder anti-aanbaklaag (en dat is de zwarte hierboven ook) is juist fijner voor het bakken. Lees hier meer over in dit blogje: http://www.pannen.nl/kookblog/thermolon-of-teflon-feiten-en-fabels-rond-de-anti-aanbaklaag/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het is prettig winkelen bij Potten & Pannen

 Le Creuset Demeyere Wüsthof   Magimix    Bamix

Refine your query below

(or continue typing in the searchbox above):

products

Search by price