Klantenservice Over ons

Potten & pannen

onze kookblog
tel : 030 23 11 300

Kookblog Potten & PannenRauwe Aspergesalade met Gestoomde Zalm

dinsdag 11 mei 2010 0 reacties
Geplaatst in Recepten door Louis Meisen

Rauwe asperge salade met gestoomde zalmBij mijn recepten ga ik altijd uit van verse ingrediënten van goede kwaliteit. Ik laat qua hoeveelheden u ook meedenken om zo ook het koken op gevoel aan te wakkeren. Niet alles is dus voorgekauwd maar staat open voor uw interpretatie. Ga ervoor en wees niet bang te experimenteren; Proef en geniet!

Rauwe Aspergesalade met Gestoomde Zalm

Fris voorgerecht of perfect voor de lunch

 

Benodigdheden

 • Bosje kervel
 • Bosje bieslook
 • Lekkere olijf olie (dus geen bak-olijfolie of Bertoli-rariteiten)
 • Hollandse asperges; ongeveer 2 asperges pp
 • Verschillende cress soorten (shiso, afila, daikon bijvoorbeeld; bij groothandel/groenteboer)
 • Zalm (80 gram pp ongeveer), van Fishes bijvoorbeeld.
 • Witbrood voor krokantje
 • Peper/zout (fleure de selle voor opmaak)
 •  

 • Spuitflesje
 • Mengkom
 • Electrische stoompan of stoom-mandje
 • Goed en scherp mes (bijvoorbeeld de messen van Wüsthof)

 

Bereiding

Flesje Kervelolie

 1. Snijd de kervel en bieslook (meer kervel dan bieslook) grof en meng ze samen met wat peper en zout en de olijfolie in een maatbeker. Neem als maat voor de olijfolie de inhoud van het spuitflesje. Een klein teentje knoflook, wat citroensap of andere kruiden als peterselie en oregano toevoegen kan allemaal, u bent vrij om te proberen! Pureer het geheel tot een gladde kruidenolie met de staafmixer en proef, wellicht dat u nog wat extra zou moet toevoegen. Deze olie is lang te bewaren in de koelkast en heerlijk in een salade, op een boterham met kaas, op een pizza of te gebruiken als finishing touch in een vis/vlees gerecht.
 2.  

 3. Krokantjes van witbroodSnijd de korstjes van een  snee witbrood eraf, verdeel nu in lange dunne stengels. Trek over de stengels een streep kervel-olie en stop ze enkele minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Laat ze niet te bruin worden!
 4.  

 5. Schil de asperges grondig, check ze in het licht even of er nog doffe stukken tussen zitten. Verwijder het kontje en begin de asperge flinterdun te snijden, gebruik dus een scherp mes. Mooi is als u de asperge schuin snijd, zodat u mooie lange flinterdunne stukjes krijgt. U kunt de topjes gewoon mee snijden of bewaren als finishing touch. Meng de gesneden asperges met de verschillende cress-soorten en de kervel-kruiden olie. Zorg dat in ieder geval alle stukjes omringd zijn met de olie. Meng alles voorzichtig zodat u de cress’ niet kneust.
 6. Asperges Schillen Asperges Snijden

   

 7. Stoom de zalm (voorgesneden of in geheel) 3 a 4 minuten, het is belangrijk dat deze van binnen nog rauw/rosé  is, dat is het lekkerst! Wanneer u de zalm boven een pan stoomt, zorg dan dat het water kookt en alles goed op elkaar aansluit en er geen stoom ontsnapt.

 

Opmaak

 

 1. Asperge saladePak een mooi wit, rond of langwerpig bord. Bij een rond bord centreert u de producten, bij een rechthoekig bord volgt u de lijn van het bord.
 2.  

 3. Gebruik uw serveertang voor het opmaken van het bord. Begin met de aspergesalade losjes op het bord te leggen, u mag hierbij best wat in de hoogte werken.
 4.  

 5. Opmaak van de asperges met zalmLeg de gestoomde zalm op de salade. Wanneer u de zalm in zijn geheel heeft gestoomd kunt u ook grof de zalm portioneren en hierna op de salade leggen, zo wordt ook de binnenkant zichtbaar wat een mooi effect geeft. Strooi nog een beetje zeezout (fleure de selle is erg lekker) en wat peper over de zalm heen.
 6.  

 7. Josmar met het eindresultaatLeg u witbrood krokantje tegen de zalm aan als een dakpan, u mag ook 2 krokantjes pp gebruiken.
 8.  

 9. Druppel nog wat kervel over het geheel en maak af met nog een paar cress soorten naar keuze.

Geniet!

 

Met culinaire groet,

 

Louis Meisen
Shizo Catering

louismeisen@gmail.com
www.shizocatering.nl
Twitter: @shizocatering

 

Shizo Catering kookt bij u thuis, in uw keuken en met uw materialen. Een bezoek van Shizo Catering betekent verse ingrediënten en seizoensproducten met passie bereidt, en zorgt dat u daarna zeker ook aan de slag zult gaan. U kunt tevens workshops integreren in uw borrel, diner of feest. Koken is simpel, Shizo laat het u zien!

 

more

Louis van Shizo Catering over de Asperge Proeverij

zaterdag 8 mei 2010 3 reacties
Geplaatst in Gastbijdragen, Nieuws door Louis Meisen

Vandaag een gastblog van ‘vriend van de winkel’ Louis Meisen van Shizo Catering. Hij kookte tijdens onze aspergeproeverij speciaal voor onze aspergeproeverij heerlijke aspergerecepten en zette iedereen aan tot zelf koken. Hieronder zijn verslag van een mooie dag.

Asperges proeven in de kookwinkel

Na een geslaagde winter hebben de asperges, ook door de late kou nog in maart, het moeilijk gehad. Limburg was de eerste met de verse Hollandse asperges; en met deze ‘jongens’ hebben we dan ook heerlijk staan kokkerellen de 17e april. Met een heerlijk, door Peek & van Beurden Delicatessen geselecteerd, wijntje was het goed vertoeven in de Potten & Pannen-winkel! Gelukkig zijn de asperges nu ook in Brabant en de Bilt uit de grond en kunnen we weer genieten van het witte goud.


De eerste asperges zijn altijd het lekkerst, maar dan moet je ze wel lekker klaarmaken natuurlijk. Ik merk dat als ik workshops geef, of ergens kom koken, mensen soms enorm opzien tegen het bereiden van een maaltijd. Niet anders is dat met asperges; er zijn wel honderd manieren om ze goed klaar te maken, maar belangrijker is, wat vindt u lekker? Een voorwaarde is dat de basis klopt, maar daarna bent u de chef en kunt u gaan experimenteren. Dat betekent dat u best eens een keer op de spreekwoordelijke plaat mag gaan! Kijk niet teveel naar die mooie foto’s in kookboeken, of de vaak ingewikkelde bereidingen; maak uw eigen recept; als de basis maar klopt komt de smaak vanzelf!


Allereerst is het belangrijk om goede ‘ tools’  te hebben. De 17e heb ik dat ook laten zien. Een goede dubbele aspergeschiller, een lekker mes (bijvoorbeeld van Wüsthof), mengkom en knijptang doen al wonderen. Neem daarnaast een geordende keuken en we kunnen beginnen met koken! De door mij klaargemaakte gerechtjes hadden allemaal 3 kenmerken: simpel, vers en de asperges waren het middelpunt.ShizoCatering aan het decoreren Er is in grote getale geproefd van het asperge ijs met rode peper en ook de rauwe asperges met kervel olie en gestoomde zalm werden met een ‘ wauw’ ontvangen. Daarnaast heb ik laten zien hoe simpel het is een Hollandaise saus te maken en dat je met de vele ‘cress-soorten’, jonge plantjes, een gerecht prachtig kunt pimpen! Allemaal handvatten voor u om uw eigen stijl te creëren. Wellicht dat u er een lekker spekje aan had toegevoegd of het ijs minder pittig had gemaakt? Top, fantastisch en zeker doen!

 

Toch heb ik ook de uitdaging nog terug laten komen. Het ‘sous-vide’ (vacuüm techniek) bereiden van asperges bijvoorbeeld, het gebruik van een electrische stoompan en niet vergeten de ‘kidde’, waar nu eens een keer geen slagroom uit kwam! Leuk was dat al de door mij gebruikte materialen zo in de winkel verkrijgbaar waren, dus iedereen kon meteen thuis aan de slag. ShizoCatering demonstreertSommige materialen zijn inderdaad wat (te) specialistisch wellicht, maar ook simpele materialen kunnen het koken zo veel plezieriger maken! Neem de spuitflesjes, goede messen van Wüsthof, knijp-/serveertang, kernthermometer en microplane raspen; niet duur en zeer nuttig! Voor tips en trucs kunt u trouwens altijd mailen naar louismeisen@gmail.com; de recepten van de 17e gaan zijn inmiddels de deur uit naar de geïnteresseerden en het recept van de rauwe asperges krijgt u hier binnenkort op het Kookblog.

 

Geniet van de verse asperges (en laat de bevroren jongens uit Peru dus maar lekker liggen), en bereid ze naar eigen smaak. Zie ook het klassieke recept van Josmar, heerlijk! Bedenk dat u met het aanschaffen van verse ingrediënten al 1-0 voor staat; dus op naar de slager, vis- en groenteboer!

 

ShizoCateringMet culinaire groet,

 

Louis Meisen
Shizo Catering

louismeisen@gmail.com
www.shizocatering.nl
Twitter: @shizocatering

 

Shizo Catering kookt bij u thuis, in uw keuken en met uw materialen. Een bezoek van Shizo Catering betekent verse ingrediënten en seizoensproducten met passie bereidt, en zorgt dat u daarna zeker ook aan de slag zult gaan. U kunt tevens workshops integreren in uw borrel, diner of feest. Koken is simpel, Shizo laat het u zien!

more

Het is prettig winkelen bij Potten & Pannen

 Le Creuset Demeyere Wüsthof   Magimix    Bamix

Refine your query below

(or continue typing in the searchbox above):

products

Search by price